Inhoudsopgave
Uitzendbureaus zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Deze bureaus brengen de dagelijkse de vraag naar werknemers en het aanbod van vacatures bij elkaar. Desondanks blijken er nogal wat vooroordelen te zijn over uitzendbureaus. Zo zou je niet altijd voorzien zijn van werk en dus een onzeker inkomen hebben of dat je minder loon verdient als je via een uitzendbureau werkt. Om de gunstige kant van uitzendbureau te tonen worden er in dit artikel een paar vooroordelen over uitzendbureaus verzameld en ontkracht.
Er zitten een aantal grote voordelen aan om, zowel als werkgevers als werkzoekende, gebruik te maken van de diensten van een uitzendbureau. Dit komt omdat uitzendbureaus kennis van de arbeidsmarkt hebben, gebruik maken van een uitgebreid netwerk en nog vele andere strategieën in hun zak hebben om werkzoekenden te bereiken. Uiteraard zitten er, voor zowel een werkgever als iemand die op zoek is naar werk, ook nadelen aan het gebruiken van de diensten van een uitzendbureau. Indien je graag meer wil weten wat een uitzendbureau precies voor jou kan betekenen, lees dan dit artikel dan snel verder!
Als je via een uitzendbureau werkt, verdient veel minder.
Wanneer via een uitzendbureau werkt, verdient uiteraard niet minder loon dan wanneer je als vaste dienstverband werkt. Uitzendbureaus zijn namelijk verplicht om dezelfde loon te hanteren als voor mensen die in vaste dienstverband werken in dezelfde functie. Sinds 30 maart 2015 is het bij de wet verplicht dat uitzendkrachten vanaf de eerste werkdag hetzelfde verdienen als medewerkers in vaste dienstverband. Je verdient dus altijd hetzelfde als je collega die in vaste dienstverband werkt.
Uitzendbureaus bieden geen zekerheid/Je hebt niet altijd werk
Er zijn twee soorten banen die je kan krijgen bij een uitzendbureau, namelijk flexibele bijbaantjes of werken op oproepbasis. Wanneer je alleen flexibele bijbaantjes hebt, weet je inderdaad van tevoren niet hoeveel precies je kan werken.
Werk je echter op oproepbasis en zit je eenmaal in een werkpool, dan zorgt het uitzendbureau dat je ook altijd een x aantal uren per week kan werken. Hierdoor ben je dus wel verzekerd van een vast inkomen.
Je moet een baan nemen die ze al beschikbaar hebben, anders doen uitzendbureaus niet veel voor je
Uitzendbureau zijn constant bezig met zoeken naar adequate banen en functies voor de mensen die zich inschrijven. Dit doen zij bijvoorbeeld door jouw CV anoniem voor te leggen aan werkgevers (klanten van het uitzendbureau). Uitzendbureaus doen dus zoveel mogelijk om af te stemmen op de wensen van zowel werkgevers als werkzoekenden. Zij proberen de beste partijen met elkaar te koppelen.
Uitzendbureaus hebben alleen maar callcenter jobs.
Dit is zeker niet waar. Uitzendbureaus hebben juist banen beschikbaar in alle branches en allerlei functies. Van de horeca, hospitality,retail en bank- en verzekeringswezen naar logistiek, medisch, techniek en zakelijk dienstverlening. Slechts een kleine percentage van de vacatures zijn bestemd voor callcentermedewerkers. Daarnaast heb je ook uitzendbureaus die zich specialiseren en richten op een bepaalde doelgroep, zoals jongeren en studenten. Vooral voor studenten worden een zo gevarieerd mogelijk aanbod aan vacatures samengesteld. Zo is er bijvoorbeeld in de zomer veel werk op festivals en andere evenementen, veel jongeren werken dagelijks in de retail, zoals bijvoorbeeld bij de Zara, H&M, de Bijenkorf en Primark.
Voor iedereen is er wel wat te vinden bij een uitzendbureau. Vind je niet wat je zoekt bij een algemeen uitzendbureau, vergeet dan niet om een kijkje te nemen op Vergelijkuitzendbureaus.nl. Hier vind je een concreet overzicht van alle uitzendbureaus in Nederland.
Er worden veel vacatures aangeboden op één plek. Je kunt een uitzendbureau zien als een verzamelbak voor verschillende vacatures voor alle branches. Voor elke opleidingsniveau is er wel wat te vinden. Door als werkzoekende goed contact te onderhouden met een intercedent of consultant van een uitzendbureau stijgen jouw kansen op de arbeidsmarkt. Tegenwoordig besluiten veel werkgevers om vacatures te plaatsen op de website van een uitzendbureau. Hierdoor heb je de mogelijkheid om altijd toegang te hebben tot een handige en actueel overzicht van de vacatures die op dat moment worden aangeboden, mits je natuurlijk staat ingeschreven bij een uitzendbureau. Zo niet, dan loop je de kans om veel vacatures mis te lopen als je niet staat ingeschreven.
Wanneer je besluit om je in te schrijven bij een uitzendbureau, kun je gebruik maken van ondersteuning bij het solliciteren naar een baan. Een uitzendbureau kan iemand die op zoek is naar werk ondersteuning bieden bij het solliciteren naar een baan. Een uitzendbureau weet precies waar een werkgever naar op zoek is en kan daarom helpen met de formulering in jouw CV. Tevens is het mogelijk dat kan een uitzendbureau jouw CV telefonisch toe licht. Het is ook mogelijk om voor het sollicitatiegesprek adviezen te krijgen waar je als werkzoekende op moet letten bij het gesprek.
Nog een voordeel van werken voor een uitzendbureau, is dat het erg veel flexibiliteit biedt aan zowel werkzoekende als werkgevers. Over het algemeen kun je werken via een uitzendbureau beschouwen als flexibel werk. En hier zit zelfs weer een voordeel aan, want stel dat jij opeens die gewilde job voorbij ziet komen, kun je daar direct aan de slag gaan. Want als je via een uitzendbureau werkt, zit je niet vast aan lange opzegtermijnen. Handig toch? Wanneer je via uitzendbureaus werkzaam bent, kun je bij veel verschillende bedrijven in de keuken kijken. Dit kan heel leerzaam zijn en tevens een goede aanvulling zijn voor je CV.
De nadelen van werken via een uitzendbureau zijn gelijk aan de voordelen. Hoewel flexibiliteit sommige mensen erg aanspreekt, komt daarbij ook een groot stuk onzekerheid bij kijken. Het is goed mogelijk om de ene dag te werken en de volgende dag alweer zonder een baan te zitten. Hier zijn natuurlijk wel regels aan verbonden, zodat er wel structuur blijft bestaan. Maar de flexibiliteit blijft een mogelijkheid.
Een ander groot nadeel is als je een slechte indruk maakt bij een uitzendbureau. Je kunt bijvoorbeeld een slechte indruk maken door een klus, die je van het uitzendbureau krijgt, niet goed uit te voeren. Voer je de klus slecht uit? Dan bestaat er een kans dat een uitzendbureau niets meer voor jou als werkzoekende wil doen. Met als gevolg dat er veel vacatures aan je voorbij zullen gaan. Je kunt dat het beste overstappen naar een ander uitzendbureau.
Eigenlijk kun je wel stellen dat uitzendbureaus eigenlijk een must zijn voor werkzoekenden. Op de websites van uitzendbureaus zijn namelijk zoveel interessante vacatures te vinden. Voor werkgevers is zijn uitzendbureaus erg handig omdat op deze manier veel werkzoekende te bereiken zijn en zij op deze manier een mooie selectie van geschikte kandidaten kunnen maken. Vervolgens kunnen zijn een keuze maken uit deze selectie van werkzoekenden.
Wanneer het maar niet lukt om aan een baan te komen, kun je overwegen om je kansen te vergroten door in jezelf te investeren. Door een cursus te volgen of jezelf te laten bij- of omscholen, kun je jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten.
Neem dan eens een kijkje bij opleiders zoals de NHA, AALO, LOI of NCOI.
Uitzendbureau Experis beschouwt de wereld waar we in leven als dynamisch, altijd in beweging, en dat ...